4 dingen die je (waarschijnlijk) nog niet wist over wijn

Misschien weet je al aardig wat over wijn, de verschillende druiven, hoe wijn wordt gemaakt en hoe je wijn moet proeven. Gelukkig zijn er in de wereld van wijn altijd iets nieuws te leren. We hebben daarom enkele weetjes over wijn onder elkaar gezet die je hopelijk nog niet weet. 1. Niet alle wijn is vegan Rode wijn, witte wijn en rosé. Stuk voor stuk gemaakt van druiven en toch niet altijd vrij van dierlijke stoffen. Want wist je dat een wijn voor deze gebotteld wordt eerst nog wordt geklaard. Klaren is het helder maken van de wijn en dit wordt vaak gedaan met behulp van stoffen als eiwit, albumine, visslijm, gelatine, caseïne en bentoniet. Behalve bentoniet zijn dit stuk voor stuk dierlijke stoffen. Eenmaal in de fles zijn deze stoffen niet meer aanwezig in de wijn. Toch worden ze wel gebruikt tijdens het maken van de wijn en zijn sommige wijnen daarom ongeschikt voor veganisten. 2. Maar weinig wijnen zijn gemaakt om lang te ouderen Zo’n 90 procent van alle wijnen is gemaakt om binnen een jaar te drinken. De meeste rode wijnen kun je maximaal zo’n drie jaar wegleggen en voor witte wijn geldt één tot twee jaar. Wil je wijn bewaren, dan zijn over het algemeen de rode wijnen hier het meest geschikt voor. Dit komt onder andere door de tannines in rode wijn. Deze komen uit de steeltjes en schil van de druiven en werken als natuurlijk conserveringsmiddel. Wijnen met als aanduiding Premier Cru, Grand Cru of de Cru Classés zijn in de meeste gevallen bijvoorbeeld goede bewaarwijnen. Witte wijn bewaren kan wel, maar dan hebben we het vooral over dessertwijnen. Deze zijn soms wel tot tien jaar weg te leggen. 3. Hoeveel calorieën zitten er in wijn? Een glas wijn voelt misschien minder calorierijk dan een vette hap. Meevaller: dat is ook zo. Toch kan tijdens een gezellig middagje borrelen het aantal calorieën al gauw oplopen. Probeer je op de lijn te letten? Dan is het wel zo handig als je een inschatting kan maken van hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Onderstaand per wijnsoort daarom het gemiddelde aantal calorieën per glas: • Droge witte wijn: 100 kcal • Rosé: 106 kcal • Rode wijn: 123 kcal • Zoete witte wijn: 144 kcal 4. Angst voor wijn Wij kunnen ons er niks bij voorstellen, maar er zijn mensen die een intense angst voor wijn hebben. Net als mensen die bang zijn voor spinnen (acrofobie) of kleine ruimtes (claustrofobie), zijn er ook mensen die bang zijn voor wijn. Dit wordt oenofobie genoemd. Mensen die last hebben van deze fobie kunnen last van hartkloppingen, kortademigheid en rillingen krijgen wanneer ze in contact komen met wijn

Misschien weet je al aardig wat over wijn, de verschillende druiven, hoe wijn wordt gemaakt en hoe je wijn moet proeven. Gelukkig zijn er in de wereld van wijn altijd iets nieuws te leren. We hebben daarom enkele weetjes over wijn onder elkaar gezet die je hopelijk nog niet weet. 

1. Niet alle wijn is vegan

Rode wijn, witte wijn en rosé. Stuk voor stuk gemaakt van druiven en toch niet altijd vrij van dierlijke stoffen. Want wist je dat een wijn voor deze gebotteld wordt eerst nog wordt geklaard. Klaren is het helder maken van de wijn en dit wordt vaak gedaan met behulp van stoffen als eiwit, albumine, visslijm, gelatine, caseïne en bentoniet. Behalve bentoniet zijn dit stuk voor stuk dierlijke stoffen. Eenmaal in de fles zijn deze stoffen niet meer aanwezig in de wijn. Toch worden ze wel gebruikt tijdens het maken van de wijn en zijn sommige wijnen daarom ongeschikt voor veganisten. 

2. Maar weinig wijnen zijn gemaakt om lang te ouderen 

Zo’n 90 procent van alle wijnen is gemaakt om binnen een jaar te drinken. De meeste rode wijnen kun je maximaal zo’n drie jaar wegleggen en voor witte wijn geldt één tot twee jaar. Wil je wijn bewaren, dan zijn over het algemeen de rode wijnen hier het meest geschikt voor. Dit komt onder andere door de tannines in rode wijn. Deze komen uit de steeltjes en schil van de druiven en werken als natuurlijk conserveringsmiddel. Wijnen met als aanduiding Premier Cru, Grand Cru of de Cru Classés zijn in de meeste gevallen bijvoorbeeld goede bewaarwijnen. Witte wijn bewaren kan wel, maar dan hebben we het vooral over dessertwijnen. Deze zijn soms wel tot tien jaar weg te leggen. 

3. Hoeveel calorieën zitten er in wijn? 

Een glas wijn voelt misschien minder calorierijk dan een vette hap. Meevaller: dat is ook zo. Toch kan tijdens een gezellig middagje borrelen het aantal calorieën al gauw oplopen. Probeer je op de lijn te letten? Dan is het wel zo handig als je een inschatting kan maken van hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Onderstaand per wijnsoort daarom het gemiddelde aantal calorieën per glas: 

  • Droge witte wijn: 100 kcal
  • Rosé: 106 kcal
  • Rode wijn: 123 kcal
  • Zoete witte wijn: 144 kcal 

4. Angst voor wijn 

Wij kunnen ons er niks bij voorstellen, maar er zijn mensen die een intense angst voor wijn hebben. Net als mensen die bang zijn voor spinnen (acrofobie) of kleine ruimtes (claustrofobie), zijn er ook mensen die bang zijn voor wijn. Dit wordt oenofobie genoemd. Mensen die last hebben van deze fobie kunnen last van hartkloppingen, kortademigheid en rillingen krijgen wanneer ze in contact komen met wijn.