De hipste plekken in Alkmaar

De hipste plekken in Alkmaar

Alkmaar is de ultieme stad voor diegenen die voor een weekend of zelfs weekje weg, zonder last te hebben van te veel drukte. Amsterdam puilt uit van de toeristen, hetgeen inherent is aan prijzen van eten, drinken, overnachten en parkeren. Ook Haarlem wordt steeds drukker. Maar een half uurtje verderop ligt het mooie, goedkopere en relaxte Alkmaar.

Kaasstad die verrast

Met voetbalclub AZ, poppodium Victorie, de kaasmarkt en diverse musea is Alkmaar een ideale plek voor een korte vakantie. Je parkeert er goedkoop dichtbij het centrum en de mensen zijn er bescheiden en houden van een lolletje. Na het lezen van dit stuk vind je met je telefoon met sim only abonnement gemakkelijk en snel de routes naar alle bezienswaardigheden. Maar waar moet je zijn? Wij geven je alvast een voorzetje. 

Soep en meer bij Soepp!

Eigenaresse Sophie van Soepp in de Hekelstraat was al te zien in het programma Bed & Breakfast. Het eethuisje is sinds kort uitgebreid met een overnachtingsplek in jaren ’70-stijl. Het eten is er veelal vegan en vegetarisch, maar vooral origineel en niet te versmaden. Het personeel loopt rond in soepjurken en alle vintage spulletjes die je er ziet, inclusief het meubilair, zijn te koop!

Koffie drinken zoals in Friends

Het Alkmaars Koffiehuis aan de Gedempte Nieuwesloot wordt door menig bezoeker vergeleken met de populaire 90’s sitcom Friends. Je zult Ross, Rachel, Phoebe, Joey, Monica en Chandler er niet snel tegenkomen maar de gelijkenis is treffend. Een gezellige huiskamer vol prullaria, ontspannen personeel dat altijd tijd heeft voor een praatje en zowel toeristen als stamgasten vormen er een bont geheel. Natuurlijk serveren ze er heerlijke koffie, een prima lunch/diner en is er een mooie sortering aan speciaalbieren. 

Bierwinkel, Good Times en Antiquariaat De Alkenaer

Over speciaalbieren gesproken: Bierwinkel Alkmaar in de Ridderstraat heeft er honderden, zo niet duizenden, van over de hele wereld. Leuk als souvenir! Aan het Ritsevoort vind je Antiquariaat De Alkenaer, een pand dat volgestapeld ligt met tweedehands boeken. Vraag de eigenaar naar een titel en deze weet uit zijn hoofd of hij hem in huis heeft, én waar het boek ligt. Zoek je naar vinyl, dvd’s of cd’s? Dan moet je bij Good Times aan de Friese Brug zijn. Hier kun je, net zoals bij De Alkenaer, uren rondsnuffelen. 

Het Beatlesmuseum

Bescheiden zoals Alkmaarders zijn, zullen ze ook nooit opscheppen over de bijzondere collectie Beatles-memorabilia in het Beatles Museum aan de Pettemerstraat: een walhalla voor fans van The fab four – en welke muziekliefhebber is dat nou niet? Je vindt er unieke items, zoals gitaren en versterkers die door de band zelf gebruikt zijn. De eigenaar is een groot fan en zal je allerlei verhalen kunnen vertellen. Met deze tips kun je al even vooruit. Maar ontdek Alkmaar vooral zelf, het is een aanrader voor een korte vakantie!