De keukens uit Zuidoost-Azië

De keukens uit Zuidoost-Azië

De laatste 25 jaar wordt ons straatbeeld meer en meer ingekleurd door eettentjes met een Aziatische achtergrond. Naast de Chinese en Indiase restaurants zijn het vooral de exotische keukens uit Zuidoost-Azië die ook in ons land steeds meer aan populariteit winnen. 

Het is niet alleen eten met stokjes

Wat Indonesië te bieden heeft kennen we al langer. Maar het zijn nu op de eerste plaats Thailand, gevolgd door landen als Vietnam en Zuid-Korea die ons meer en meer boeien. Zelfs de minder bekende Filipijnse gastronomie vind zijn weg naar onze Lage Landen. 

Als we die keukens en eetgewoontes van dichtbij gaan bekijken, merken we hemelsbrede verschillen met onze eigen Hollandse manieren van eten. Op de eerste plaats is het opvallend dat in die landen twee tot zelfs drie keer per dag warm eten geserveerd wordt. De aardappel is er een groente en wordt er nooit als hoofdbestanddeel gezien. 

Hier voeren rijst en noedels de hoofdtoon. Voor de lunch nemen zowel kinderen als volwassenen een lunchbox mee. En we bedoelen hier niet de heerlijke maaltijdbox mee, die we hier bestellen om onze dagelijkse warme maaltijd mee te bereiden. In de Aziatische lunchbox gaat rijst en wat gekookte groenten, eventueel wat vlees of gedroogde vis en dat wordt koud gegeten op school of op het werk. 

Ook de ‘uit eten’ cultuur is helemaal anders wanneer je ter plaatse bent. Aziaten zijn niet voor niets de ‘uitvinders’ van ‘streetfood’. Kraampjes met plaatselijke specialiteiten vind je overal. Niet alleen in de grote steden, maar ook in de dorpen lijkt het soms alsof de ene helft van het dorp kookt voor de andere helft. Wie kookpotten bezit, maakt wat klaar en verkoopt het voor heel weinig geld door aan gasten. Terrasmeubilair hoef je niet te gaan zoeken, een muurtje of een boomstronk zijn meestal al voldoende.

Het is niet de extra verdienste die hier telt. Maar op deze manier is er eten voor het hele gezin, en is er wat extra in het laatje om morgen nieuwe ingrediënten te kunnen kopen, en de cirkel begint opnieuw. Vergeet niet dat die landen tot de armste ter wereld horen. 

Een overzicht in vogelvlucht

En ieder land heeft zijn eigen specialiteiten. Thailand staat bekend om het gebruik van verse kruiden. In deze keuken zijn dikwijls geuren en kleuren bijna even belangrijk als de smaak. Onveranderlijk in de meeste landen is het gebruik van hete pepertjes. Veel Europeanen hebben er problemen mee wanneer ze de authentieke Aziatische keuken eten. Hier vormt de eilandengroep van de Filipijnen dan weer de uitzondering op de regel. Je kunt er wel zonder problemen de chili’s aankopen op de plaatselijke markten. Maar in de dagelijkse keuken zul je die toch bij uitzondering aantreffen. 
Korea en Vietnam houden dan weer enorm van soepen en een hele schare aan bijgerechten. Barbecue is er de meest gebruikte manier om vlees en vis klaar te maken. Verder worden heel wat voedingsmiddelen gedroogd. Vergeet niet dat het er ontzettend warm kan zijn, en ijskasten zijn er alleen voor de rijken.