De lekkerste wijnen tijdens de feestdagen

De lekkerste wijnen tijdens de feestdagen

Of we de feestdagen nu alleen met het gezin vieren of toch met meer, hoeft niet te bekekenen dat we niet uit kunnen pakken met prachtige wijnen. Een echte kerstwijn maakt immers het diner compleet. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je op kunt letten.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat gaat ook zeker op voor een diner. Bedenk daarom van te voren ook goed hoe je het aan wil pakken. Je kunt natuurlijk niet lukraak een wijn uit de kast trekken en die maar overal bij serveren. Bedenk daarom eerst of je wil werken vanuit je wijn of vanuit je gerechten? Anders gezegd: Kies je wijn uit bij je diner of kies je diner uit bij je wijn? 

Aperitief

Een bubbel is altijd een goede binnenkomer: niet te zwaar en nog lekker feestelijk ook. Om een goede Champagne te vinden kun je gewoon achter je computer kruipen en online op zoek gaan naar de beste aanbiedingen. Het fijne is ook nog dat je aan proefnotities en reviews kunt zien wat je kunt verwachten. Champagne bezorgen is natuurlijk al helemaal makkelijk. Dan hoef je niet te slepen met die zware flessen. 

Het diner

Zodra je wijn en spijs gaat combineren, moet je goed opletten op de zwaarte van de wijnen en het gerecht. Ze moeten natuurlijk wel een beetje tegen elkaar op kunnen boksen. Let ook goed op de volgorde en bouw de intensiteit op. Om die goed te kunnen bepalen moet je af en toe gewoon even de wijn voorproeven. Heel vervelend natuurlijk.

Een Sauvignon Blanc of een lichte, frisse Chardonnay uit de Loire of Chablis past goed bij een licht voorgerecht. Denk aan een salade met geitenkaas bij een Sauvignon Blanc of een krabsalade bij een minerale stijl Chardonnay.

Bij het hoofdgerecht kun je natuurlijk alle kanten op met alle soorten wijnen. Het is maar net wat bij het gerecht past. Rosé is overigens ook echt wel een goede maaltijdbegeleider. Vooral een strakke Provence rosé doet het goed bij een mooi stuk tonijn. Een Barbera d’Asti of Pinot Noir uit de Bourgogne hoeven ook niet zo zwaar te vallen bij een hoofdgerecht. Een wijn met aroma’s van kruiden en specerijen, kan ook wat meer kruidige gerechten aan. Lamsbout met tijm bijvoorbeeld. 

Niet teveel

Het is leuk om van alles te proeven wanneer het gaat om wijn, maar kijk wel uit bij het diner. Je schenkt al snel volle glazen in en drinkt van alles door elkaar. Probeer daarom hooguit twee of drie verschillende wijnen te kiezen die elkaar goed opvolgen en goed passen bij de gerechten.