De smaak van een kopje koffie bepaal je voor een groot deel zelf

De smaak van een kopje koffie bepaal je voor een groot deel zelf

Dat je de smaak van je kopje koffie voor een groot deel zelf bepaalt, dat klinkt waarschijnlijk logisch. Als je er suiker of melk aan toevoegt, dan smaakt het geheel nu eenmaal anders dan wanneer je de koffie zonder toevoegingen drinkt, om maar eens iets te noemen. Maar wist je dat je zelf ook voor een groot deel in de hand hebt hoe goed de kwaliteit van je kopje koffie is? Alles hangt namelijk af van de keuze in koffiebonen

Alles draait om de juiste timing

Al vanaf het moment dat de eerste vruchten aan een koffiestruik groeien, wordt het een kwestie van de juiste timing. Alleen de vruchten die op precies het juiste moment worden geplukt, precies wanneer zij rijp zijn, leveren uiteindelijk koffiebonen op die de best mogelijke smaak hebben. Een nauwkeurig werkje, want niet iedere vrucht aan iedere struik is precies tegelijk rijp. Vreselijk zonde als er tussen de zorgvuldig geoogste rijpe koffievruchten een exemplaar belandt dat nog niet rijp is, en zo de smaak verpest.

Gelukkig weten de meeste telers precies wat ze doen, en belanden alleen de rijpe vruchten in de oogst. Deze worden snel ontdaan van hun vruchtvlees, zodat alleen de pit overblijft. Dit is wat wij in de volksmond de koffieboon zijn gaan noemen.

De kwaliteit wacht niet

Op het moment dat de pit nog rauw is, kan er eventjes rustig adem worden gehaald. Het is nog steeds zaak deze zo snel mogelijk te verwerken, maar pas als de bonen gebrand zijn gaat de klok echt tellen. Koffie is niet eeuwig houdbaar, en dus is het zaak de bonen snel te vervoeren, maar er ook voor te zorgen dat zij niet of nauwelijks aan lucht en licht worden blootgesteld. Niet voor niets zijn koffieverpakkingen doorgaans luchtdicht afgesloten en ondoorzichtig. Zo blijft de smaak lekker. 

Proeven en proberen

Het groeiproces van de koffieboon is dus heel delicaat. Alleen de allerbeste vruchten worden geplukt, gebrand en verkocht. En bij elke koffieboon gaat het er weer ietsjes anders aan toe. Zo worden sommige koffiebonen, waaronder de Robusta, gemengd met Arabica bonen. Dit creëert een unieke smaakbalans. Deze perfecte afstemming van smaken en ondertonen, maakt de keuze in koffiebonen zo bepalend. Koffie kopen gaat dus niet alleen om de prijs, maar ook om het proces van boon tot koffie. 

Welke koffiesoort het beste past bij jou, bepaal je helemaal zelf. Door vooraf onderzoek te doen naar de herkomst en verschillende soorten te proeven, ontdek je zelf je nieuwe favoriet! Of dit nou in cups, pads of losse bonen zijn.