De vijf beste Italiaanse familierestaurants in Haarlem

Italiaanse familierestaurants in Haarlem

Sinds jaar en dag grossiert Spaarnestad Haarlem in Italiaanse restaurants. De stad staat bekend om haar Zuid-Europese instelling als het om genieten gaat. De inwoners eten graag Italiaans bij échte Italianen, meestal familierestaurants. En dan is er nog steeds veel keuze.

Gerund door Italianen

Je doet veel op je laptop in deze tijden. Boodschappen bestellen, films kijken, werken, zorgverzekering afsluiten. Maar wanneer je hem gebruikt om op te zoeken welke van al die Italiaanse restaurants nou daadwerkelijk door Italianen gerund worden, kun je maar heel weinig vinden. Nee, dan zul je echt de proef op de som moeten nemen door ze uit te proberen. Dat hebben wij alvast gedaan. Vijf familierestaurants, in willekeurige volgorde. 

Casa di Papi, Barrevoetstraat 21

De huiskamerachtige setting van Casa di Papi heeft een uitnodigende uitstraling en het zit er dan ook vaak bomvol. Kakelverse pizza’s en pasta’s met originele smaakcombinaties, mooie wijnen en een persoonlijke benadering zorgen ervoor dat dit restaurant vlakbij de gezellige Botermarkt een echte trekpleister is geworden. De prijzen zijn schappelijk. 

Venezia, Verwulft 7

De gevel doet vermoeden dat het om een toeristenfuik gaat, waar hapsnap voedsel bereid wordt en allang geen Italianen meer werken. Het tegendeel is waar. De pizza’s van Venezia zijn, hoewel qua beleg soms wat aangepast aan de Nederlandse behoefte, van prima kwaliteit en je betaalt er niet veel voor. Eigenlijk is dit zoals Italiaans eten bedoeld is: simpel, niet duur, maar wel smaakvol. In de zomer zit je hier heerlijk buiten.

Luca, Spaarnwouderstraat 99

Wie Haarlem binnenrijdt vanaf de Noord-Hollandse A9, en de Amsterdamse Poort nadert, kan meteen aanschuiven bij Luca. Het ligt iets buiten de stad, op zo’n vijf minuten lopen vanaf het centrum. Ook hier geen moeilijk gedoe met amuses, moleculenvoer en miniporties op te grote borden, nee: eerlijk voedsel tegen een eerlijke prijs. Het pand is mooi ingericht en er is een gezellig terras. 

I Fratelli, Zijlweg 86

I fratelli betekent de broers, en dat is wat je krijgt: twee Italiaanse broers die gastvrijheid tot kunst hebben verheven. Ook dit restaurantje ligt iets buiten de stad, je zou er zo voorbijrijden. Maar het is sinds 2011 één van de Italiaanse geheimen die Haarlem herbergt, en het restaurant organiseert naast het heerlijke eten ook allerlei andere activiteiten. 

La Forca, Frankestraat 17

In hartje Haarlem vind je La Forca, de vork. Voor een etentje bij deze superchef moet je wel even aan iets meer denken dan wat antipasti en een pastaatje pesto, maar daar zijn de prijzen dan ook naar. Een goedgevulde pinpas meenemen dus! Ondanks dat, hebben we het hier niet over verregaande frivoliteiten of experimenten. Ook dit iets duurdere restaurant houdt de Italiaanse traditie hoog in het vaandel.