Hoe los je een kruiswoordpuzzel eenvoudig op?

kruiswoordpuzzel

Kruiswoordpuzzels oplossen is een leuke manier van tijdverdrijf. Een goede manier om de woordenschat uit te breiden en een uitgewezen manier om je hersenen te blijven trainen. Het is de ideale puzzel voor alle leeftijden. Dit soort raadsels komen dan ook in verschillende moeilijkheidsgraden en oneindig veel vormen voor. Om een puzzel goed op te kunnen lossen, kun je verschillende tips en adviezen gebruiken. Om kruiswoord puzzels steeds makkelijker en sneller te kunnen maken. Kruiswoordpuzzels, ook wel kruiswoordraadsels genoemd zijn puzzels die erg populair zijn in tijdschriften en kranten. Tegenwoordig worden deze gemaakt met behulp van computerprogramma’s. En de meeste puzzelboekjes van tegenwoordig kunnen dan ook met een druk op de knop worden gemaakt. De moeilijkheidsgraad van kruiswoordpuzzels wordt doorgaans aangegeven met een aantal sterren of stippen. Van nul tot zeven, waarbij nul het gemakkelijkst is. 

Wat is een kruiswoordpuzzel?

De puzzel is op te lossen door in patronen met vakjes woordletters in te vullen aan de hand van soms cryptische omschrijvingen. Deze bijbehorende omschrijvingen zijn ieder genummerd en de bijbehorende nummers zijn te vinden in het diagram. Daar dienen de antwoorden ingevuld te worden. Soms maken puzzelaars gebruik van een puzzelwoordenboek om de juiste antwoorden te kunnen vinden. De verschillende antwoorden kunnen zowel verticaal als horizontaal ingevuld worden. De vakjes die na de woorden komen zijn zwart, zodat duidelijk is hoe lang het woord moet zijn. Vaak vormen de zwarte vakjes een symmetrisch patroon.

De eerste echte kruiswoordpuzzels verschenen in de krant New York World in 1913. Deze werden gemaakt door Arthur Wyne uit Liverpool, Verenigd Koninkrijk. Al in 1890 verscheen in Italië de voorloper van de kruiswoord puzzel, een soort 4×4 diagram in het tijdschrift Secolo Illustratio della Domenica. Er bestaan verschillende soorten kruiswoordpuzzels. Er bestaan variaties in layout en spel, zoals de Hebreeuwse kruiswoord puzzel,  de Britse kruiswoordpuzzel, de Amerikaanse kruiswoordpuzzel, de Japanse kruiswoordpuzzel, de Zweedse kruiswoordpuzzel, cryptogrammen en doorlopers. 

kruiswoordpuzzel oplossen
kruiswoordpuzzel oplossen

Tip 1: Vul de kruiswoordpuzzel aan

Bij kruiswoordpuzzels is het vaak zo dat de aanvulomschrijvingen het makkelijkst zijn op te lossen. Deze kun je dan ook snel terugvinden in de lijst met opgaves. Voorbeelden hiervan zijn vaak samengestelde woorden of namen waarvan bijvoorbeeld de achternaam getoond wordt en de voornaam geraden moet worden door de puzzelaar. Wanneer je één of twee van deze aanvulwoorden invult, breng je snel de puzzel op gang.

Tip 2: verifieer vervolgens de drie-, vier- en vijf-letterwoorden

Het is aan te raden vervolgens naar het diagram te kijken en naar de korte woorden te zoeken. Gezien er weinig woorden in het Nederlands zijn met bijvoorbeeld drie letters, komen er in kruiswoordpuzzels vaak dezelfde woorden terug van deze lengte. Wanneer je deze woorden eenmaal kent, is het eenvoudig deze woorden eerst in te vullen. Meestal worden deze woorden vaak in puzzels gebruikt, maar zijn ze niet erg gebruikelijk in het dagelijkse taalgebruik, waardoor ze makkelijk te onthouden zijn.

Tip 3: De omschrijving geeft de taalregel aan

De omschrijvingen die gegeven worden, worden altijd in dezelfde tijd geschreven als waar het antwoord in moet zijn. Wanneer de omschrijving in de verleden tijd staat bijvoorbeeld, dan dient het antwoord ook in deze tijd gegeven te worden. Hierbij is het handig om de kruisende opgaves te verifiëren, zodat je kunt zien wat de laatste letters van het woord zijn. Wanneer de horizontale en verticale omschrijvingen om meervoudsvormen vragen, dan is er een grote kans dat de laatste letter een s of een n is. Wanneer het om anderstalige woorden gaat, wordt dit in de omschrijving altijd duidelijk aangegeven. Dit geldt ook wanneer het om acroniemen of afkortingen gaat. 

Tip 4: antwoorden raden en je niet laten verwarren

Ook als je de antwoorden niet helemaal zeker weet, is het aan te raden deze toch in te vullen. Zeker als je de puzzel online invult, is het eenvoudig om je antwoorden te wissen indien deze niet correct zijn gezien je niet hoeft te gummen. Zo kun je met een simpele druk op de knop je antwoord weer verwijderen. De kruisende opgaven kunnen veel duiding bieden wanneer je hier al een antwoord hebt ingebeeld.

De makers van kruiswoordpuzzels houden ervan om puzzelaars uit te dagen en enigszins te misleiden. Zo hebben bijvoorbeeld heel veel woorden in het Nederlands een verschillende betekenis, terwijl ze dezelfde spelling hebben. Wanneer de woorden hetzelfde worden uitgesproken worden dit homoniemen genoemd. Wanneer het woord hetzelfde is, maar bijvoorbeeld de klemtoon anders ligt, worden dit homografen genoemd. Een voorbeeld van een homoniem is bank, wat tegelijkertijd het meubelstuk en de instantie die geld beheert aan kan duiden.

Tip 5: Spelling, meervoudige antwoorden en opgeven

Wanneer een omschrijving een vraagteken heeft, dan gaat dit doorgaans om een cryptische omschrijving. Als je dit soort opgaves leuk vindt, dan kun je specifiek cryptogrammen maken, deze kruiswoordpuzzels hebben alleen maar cryptische omschrijvingen. Tegenwoordig wordt het steeds normaler dat kruiswoordpuzzels antwoorden van meerdere woorden vragen. Dit wordt tevens meestal niet aangegeven in de omschrijvingen. Wanneer je er helemaal niet uitkomt, is het altijd een goed idee om de kruiswoordpuzzel een paar uur of enkele dagen weg te leggen en tijdelijk even op te geven. Wanneer je er dan weer met een frisse blik naar kijkt, zul je vaak zien dat je tot meer oplossingen komt. Als je dan één antwoord vindt, kun je vaak weer een heel stuk vooruit. 

Tip 6: Raadpleeg een puzzelwoordenboek

Sommige puzzelaars zien dit als valsspelen, maar wanneer je echt niet uit een opgave komt, kan het een uitkomst zijn om een puzzelwoordenboek te raadplegen. Vaak krijg je juist voldoening aan meer weten dan voordat je aan de puzzel begon. Het is daarom niet per se erg om eens wat op te zoeken, je kunt hier immers een hele hoop vak leren. Het is altijd een goed idee om jezelf uit te dagen en antwoorden op te zoeken en proberen te onthouden. Je kan bijvoorbeeld grote rivieren, bekende bergen, hoofdsteden, munteenheden en zeeën en oceanen uit je hoofd leren. Dit zijn doorgaans veel gevraagde antwoorden in kruiswoordpuzzels. Al deze dingen onthouden is daarbij ook zeer goed voor het geheugen. Het invullen van kruiswoordpuzzels traint dan ook je brein aanzienlijk. 

kruiswoordpuzzel woorden

Een kruiswoord puzzel is een leuke kruiswoordraadsel

Veel mensen doen een kruiswoord puzzel om lekker bezig te zijn op vakantie of op andere momenten dat men tijd over heeft. Het geeft ontspanning om woorden, woord voor woord uit te zoeken. Het kruiswoordraadsel is een heel oud spel. dat al jaren door vele mensen gespeeld word.