Korte vakantie in het artistieke Noord-Hollandse Bergen

Korte vakantie in het artistieke Noord-Hollandse Bergen

Kunstenaarsdorp Bergen bracht al vele landelijke beroemdheden voort: Thé Lau, Saskia Noort en Adriaan van Dis bijvoorbeeld. Het dorp heeft nog steeds dezelfde sfeer als tientallen jaren geleden, waarbij één ding voorop staat: genieten. 

Lang weekendje weg

Een korte vakantie in dit dorp vlakbij de kust geeft rust, ontspanning en inspiratie. Even voorbij Alkmaar is het nog tien minuten rijden. Het enige dat je nodig hebt om de omgeving te verkennen: je auto, een autoverzekering en een zakcentje. 

Geschiedenis

Bergen heeft veel meegemaakt. In de Tweede Wereldoorlog vond er de Slag Bij Bergen plaats en tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de Ruïnekerk geplunderd en afgebrand door de Spaanse bezetter. Deze is gedeeltelijk herbouwd en vormt sinds jaar en dag het iconische middelpunt van het dorp. 

Gezellige horeca rondom de Ruïnekerk

Onderaan de Ruïnekerk vind je diverse horeca. Café Alderliefste is er daar één van. Bergenaren drinken hier hun speciaalbieren en ontmoeten er dorpsgenoten. Nooit heb je er als toerist het gevoel dat je een buitenstaander bent. Ook in Het Huis Met De Pilaren, een karakteristiek gebouw even verderop waar het een beetje lijkt of de tijd heeft stilgestaan, hangt een ongedwongen sfeer. De Taverne is het artistieke broertje van Alderliefste en is een speelplaats voor live bands. Bekend of onbekend: allerlei bands treden hier graag op. Van Dik Hout, Thé Lau’s The Scene, My Baby, ze speelden er allemaal graag.

Ouderwets winkelen en slenteren

Bergen is ook een heerlijk wandeldorp. In tegenstelling tot veel andere steden en dorpen in Noord-Holland, is er geen sprake van leegstand in de diverse winkelpanden, zodat je er ouderwets kunt shoppen. Boekenwinkels, kledingwinkels, galerieën, je bent er zo een hele middag zoet. En ook de mooie bossen en de kinderboerderij bevinden zich maar op enkele minuten lopen. 

Korte vakantie in het artistieke Noord-Hollandse Bergen

Lichtjesavond

Sinds 1926 is er jaarlijks Lichtjesavond in Bergen. Alle huizen, winkels en horeca én de Ruïnekerk zijn dan op feeërieke wijze verlicht en dat geeft een unieke sfeer. Iedereen staat dan buiten met een drankje. Dit vindt normaal gesproken plaats op de eerste woensdagavond van augustus. 

Bergen aan Zee

Op fietsafstand ligt de zee! Bergen aan Zee is een ouderwetse maar toch hippe kustplaats, dat al het decor vormde voor films en boeken. In onder andere Ciske de Rat zijn de Kerdijk en Zwartendijk plekken waar scènes zijn opgenomen. Saskia Noorts Terug Naar de Kust speelt zich hier ook af. Je vindt er verder het Zee Aquarium, en allerlei gezellige terrasjes. Bergen aan Zee is ook een populaire surfplek. Kortom: Bergen leent zich prima voor een lang weekend ontspanning!