Op vakantie met een leaseauto

Op vakantie met een leaseauto

Wil jij dit jaar op vakantie met je leaseauto? Dan is het belangrijk om vooraf afspraken te maken en inzicht te krijgen in de regels en beperkingen die hier aan kunnen kleven. Zeker als het gaat om het privégebruik van de ‘auto van de zaak’ zijn er vaak beperkende factoren. Dit is wat je moet weten.

Auto van de zaak

Er zit een verschil tussen de regels die gelden voor een auto van de zaak en de regels die gesteld worden aan privateleasers. Sommige auto’s van de zaak mogen bijvoorbeeld niet gereden worden in het buitenland. Controleer voor vertrek wat wel en niet mag van de werkgever. Zo kan het ene leasebedrijf het goed vinden dat ook jouw gezinsleden de auto besturen, terwijl anderen dit niet toestaan. Ook kan het zijn dat je te maken hebt met een kilometerbeperking: sommige leaseovereenkomsten staan in het buitenland niet meer dan vijfhonderd privékilometers toe. Het kan verstandig zijn om de auto van de zaak thuis te laten en Tijdelijk Vervangend Leasevoertuig (TVL) aan te vragen via het leasebedrijf. Vaak scheelt dit flink in de bijtelling en het is mogelijk om aparte afspraken voor het tijdelijke voertuig te maken over de bijtelling en andere kosten.

Private lease

Contracten vergelijken voor auto leasen is altijd verstandig, want zo kun je deze aan laten sluiten bij jouw persoonlijke situatie. Als je van plan bent om op vakantie te gaan met de leaseauto, kies je voor een contract waarmee je veel kilometers per jaar hebt. Je moet namelijk op de gereden kilometers letten, want mocht je boven het afgesproken aantal kilometers uitkomen kan dat hoge naheffingen met zich meebrengen. De auto is economisch jouw eigendom als je gebruikmaakt van financial lease. In dit geval is de auto onderpand van het contract, maar staat deze wel op jouw naam. Je mag dus zelf bepalen waar je naartoe rijdt met de auto.

Duidelijke afspraken

Of je nu besluit met je private-leaseauto op vakantie te gaan of van je werkgever de leaseauto mee mag op vakantie, je doet er altijd goed aan om duidelijke afspraken te maken. Zo voorkom je vervelende verrassingen en hoge kosten achteraf. Heb jij bijvoorbeeld een tankpas van de zaak? Vraag even na of die in heel Europa bruikbaar is of alleen binnen Nederland. En wie betaalt er voor het tanken over de grens? Het kan zijn dat je werkgever de kosten achteraf bij je factureert of op een andere manier compenseert. Door middel van duidelijke afspraken weet je waar je aan toe bent en geniet je van een zorgeloze vakantie.