Sparen voor vakantie: vier tips

Sparen voor vakantie: vier tips

Is er niet altijd genoeg budget om op vakantie te gaan? Met deze tips wordt sparen voor vakantie makkelijk en leuk. Hierdoor geniet je nog meer van jouw reis, waar je ook naartoe gaat. Zoek eerst uit hoeveel geld er nodig is om de vakantie die je voor ogen hebt te betalen, zodat je weet wat het benodigde budget is.

Koopchallenge

Of liever gezegd: niet kopen. Door een challenge te doen op koopgedrag kun je in de periode voordat je op vakantie gaat veel besparen. Probeer bijvoorbeeld om een maand geen nieuwe kleding te kopen, een maand geen koffie to go te halen of alleen maar zelf te koken. Vaak is het een stuk makkelijker dan je denkt en krijg je grote lol in het besparen. De kleine bedragen die je overhoudt sluis je direct door naar je spaarrekening, zodat jij meer budget hebt voor een welverdiende vakantie.

Bedragen afronden

Een andere leuke manier om haast ongemerkt een leuk bedrag bij elkaar te sparen voor je vakantie, is door je pinuitgaven af te ronden naar een heel bedrag. Sommige banken laten je dit instellen. Het restbedrag gaat naar je spaarrekening. Dit kan sneller gaan dan je denkt, zeker als bijvoorbeeld €4,35 wordt afgerond naar €5,- en er €0,65 naar je spaarrekening gaat.

Budgetteren tijdens de vakantie

Door vooraf te budgetteren voor de vakantie voorkom je dat je bij thuiskomst voor vervelende verrassingen komt te staan. Uitjes, etentjes, drankjes op een terras, het tikt allemaal aan. Bepaal vooraf hoeveel je uit kunt geven, deel dat door het aantal dagen dat je weg wilt en probeer gemiddeld binnen de range te blijven. Krijg je vakantiegeld dat je kunt gebruiken voor je vakantie? Of wil je geld lenen zodat jullie er op uit kunnen? Door iedere avond te noteren wat je hebt uitgegeven, hou je de uitgaven binnen de perken. Zo compenseer je een boottocht bijvoorbeeld door de volgende paar dagen zelf je lunch mee te nemen. Zelf koken tijdens de vakantie helpt enorm als je een krap budget hebt en je vakantie wordt er echt niet minder leuk om.

Spullen verkopen

Valt er nergens meer op te besparen? Dan kan je een extra zakcentje verdienen door spullen te verkopen die je nooit meer gebruikt. Verkoop kleding die je nooit meer draagt, de kleertjes waar je baby niet meer in past, oude smartphones of tablets, boeken, zonnebrillen en nog veel meer. Niet alleen heb je zo een leuk bedrag om uit te geven op vakantie, maar ook krijg je meer ruimte in huis. Verkopen gaat eenvoudig via verschillende platformen, zoals Vinted, Marktplaats en Facebook Marketplace of gewoon ouderwets op de vrijmarkt.