Wat is de beste manier van eieren koken?

Wat is de beste manier van eieren koken?

Iedereen heeft wel eens in de ochtend een ei gekookt om als ontbijtje te eten. Je kunt hem dan gewoon zo eten of snijden en op een broodje doen. Er zijn ontzettend veel dingen die je kunt doen met een gekookt eitje, en ook nog eens veel verschillende manieren om ze te maken.

Eieren koken

Hoe moet je een ei koken? Misschien weet je dat al misschien weet je dat niet. Een ei koken is niet zo moeilijk gelukkig. Je hebt een pannetje nodig die je vult met water. De hoeveelheid hangt af van de grootte van de eieren. Eieren komen in verschillende maten je hebt S, M of L eieren. Je hebt zelfs eieren met dubbele dooiers. Dus aan de hand daarvan moet je kijken hoeveel water je erin doet ze moeten in ieder geval bijna helemaal onder het water zitten.

Je zet het pannetje op het vuur en wacht dan tot de eieren koken. Bedenk van tevoren wat voor een ei je wilt koken. Wil je een hardgekookt ei? Wil je een zachtgekookt ei? Wil je een middel gekookt ei hierbij is het eigeel niet iets harder dan een zachtgekookt eitje, en net iets zachter dan een hardgekookt ei. De tijd dat je het kookt is bepalend voor de uitkomst van het soort ei. Je kookt 3 à 4 minuten voor een zachtgekookt ei. Voor een hardgekookt ei kook je 8 à 10. Je hebt ook een ei wat er tussenin zit die kook je dan voor 5 à 6 minuten. Als je de eieren in koud water kookt moet je altijd een minuutje minder dan de tijd doen omdat het tijdens het opwarmen al iets gestold is. 

Eieren koken

Nadat je de eieren gekookt hebt moet je ze laten “schrikken”. Dit betekent niet letterlijk tegen ze schreeuwen, maar je moet ze in ijskoud water leggen. Bij voorkeur nog met ijsblokjes erin, maar gewoon koud water uit de kraan voldoet ook. Dit voorkomt dat je eieren nog doorkoken doordat ze zo heet zijn. Als je dan bijvoorbeeld een halfzacht gekookt ei wilt kookt ie door tot hard, en krijg je dus niet wat je wou. 

Trucjes

Het is aan te raden om de kooktijd wel aan te passen aan het ei formaat. Een klein eitje hoeft natuurlijk minder lang te koken voor een zacht eitje dan een groot ei bijvoorbeeld. Zoek het bij twijfel altijd nog even op, of koop gewoon altijd medium grootte eieren dan weet je zeker dat je goed zit.

Je kunt zodra het water in de pan kookt een timer zetten. Je bedenkt van tevoren dan wat voor eitje je wilt koken en dan zet je het aantal minuten op de timer dat ze moeten koken. Daarna haal je ze eruit en laat je ze schrikken. Tegenwoordig heb je ook van die ei timers. Dit zijn van die ovale dingen die op een ei lijken en die zijn rood van kleur. Des te langer deze in het water liggen des te meer hij naar wit verkleurd. Je hebt dan staan zacht/medium/hard. Als hij dus wit gekleurd is tot het streepje van zacht dan heb je een zachtgekookt eitje.

Bewaar je eieren bij voorkeur het liefst in een koude koelkast. Het klopt dat eieren buiten de koelkast ook goed blijven alleen blijven ze langer goed bij koude temperaturen. Het is zonde om te kijken of je ei bedorven is door hem open te maken. Je kunt dit namelijk veel makkelijker zien. 

Als je een pannetje met water vult en je legt het ei erin dan kunnen er drie dingen gebeuren hij ligt plat of hij drijft half naar beneden of hij drijft volledig. Als het ei gewoon plat op de bodem ligt is er niks aan de hand want zo hoort het immers ook. Zodra hij half drijft met de punt naar beneden is het ei wat ouder (schatting tussen de 2 à 3 weken oud). Je kunt het ei dan nog wel eten alleen moet je die wel als eerst gaan gebruiken. Mocht het ei volledig aan het drijven zijn dan kun je hem weggooien want dan is hij bedorven! Bij twijfel kun je hem altijd nog openmaken en dan kijken hoe hij eruitziet. 

Mocht je na het lezen van dit artikel denken het is me allemaal te veel werk hierop te letten, of mislukken ze altijd bij jou wat je ook doet. Gelukkig heb je dan ook een speciaal apparaat die eieren voor je kookt. Je legt de eieren in de daarvoor bestemde bakjes, je stelt in hoe je ze wilt en hij piept als hij klaar is. Makkelijker als dit kan het bijna niet!

Ei breekt tijdens het koken

Het gebeurt iedereen wel eens je zet ene pannetje met eieren op het vuur, je zet de timer en loopt even weg. Zodra je terugkomt lig je hele pannetje vol met ei wit en is je ei gebroken. Hoe komt dit eigenlijk en hoe voorkom je het? Het antwoord is niet zo ingewikkeld alleen wel is het belangrijk te weten dat dit makkelijk kan gebeuren en bij iedereen. Gelukkig is het net zo makkelijk te voorkomen. Het wordt namelijk aangeraden in dat geval om met een saté prikker een gaatje te prikken in de bovenkant zodat er lucht bij kan. We hebben het dan echt om een mini gaatje.

Tijdens het koken van een ei stolt het ei. Hierdoor zet het ei wit uit maar vaak heeft het niet genoeg ruimte daarvoor, daardoor breekt het ei dus. Als je een gaatje maakt in de bovenkant komt er meer lucht binnen en heeft het ei meer ruimte om uit te zetten. 

Vaak merk je ook dat het ene ei makkelijker te pellen is dan het andere ei. Dit heeft niks te maken met jouw manier van koken, maar wel met het ei zelf. Eigenlijk is het niet eens iets heel slechts als het ei slecht pelt. Het is wel vervelend maar qua kwaliteit is het niet erg. Een ei dat moeilijk te pellen is, is namelijk heel vers! Des te slechter je ei gepeld kan worden dus des te verser hij is. Je kunt er alleen niet veel aan doen om hem makkelijker gepeld te krijgen. Vaak gebruiken mensen het trucje om je ei in een dicht bakje te doen of glas en ermee te gaan schudden. Zo breekt de schil aan alle kanten en kun je hem makkelijker pellen. Of dit het ook waar is, is voor iedereen een persoonlijke mening.

Wat kun je doen met een gekookt ei?

Met een gekookt ei kun je talloos veel dingen doen. Vaak wordt het gewoon zo gegeten of is het een onderdeel van een belegd broodje. Je kunt er ook heerlijke gevulde eieren mee maken. Dan meng je het eigeel met wat mayonaise en vul je het, hierboven op doe je dan nog wat lente ui. Je kunt er ook zelf een ei salade maken door ze kapot te prakken en te vullen met wat mayonaise en ook weer lente uit. Meng dit goed door elkaar en eet het op een broodje of op een toastje. Kijk op internet voor wat lekkere recepten met gekookte eieren want er staan er genoeg!