Wat is jouw feestgerecht bij uitstek?

Wat is jouw feestgerecht bij uitstek?

Bijna iedereen heeft wel een bepaald gerecht dat bij feestelijke momenten op tafel komt. Soms gaat het om een recept dat al generaties lang in de familie is, en ieder jaar opnieuw op precies dezelfde wijze wordt bereid. Vaak zie je ook dat er juist in de loop der jaren variaties op ontstaan, zodat het recept steeds met zijn tijd meegaat. En meer dan eens zijn het ook meerdere gerechten, die mensen voor feestelijke gelegenheden in hun repertoire hebben.

Het zijn vaak de klassiekers

Als je mensen vraagt wat zij tijdens feestelijke dagen het liefst op tafel zetten, dan zijn het vaak de klassiekers die je voorbij hoort komen. Nederlanders zijn dol op zelf hun eten bereiden, zo blijkt, dus gourmetten wordt veel genoemd, net als barbecueën in de zomer. Met kerst zien we dat veel mensen een kalkoen kopen, en deze aanvullen met tal van bijgerechten. Precies zoals in veel andere landen al gebeurt, al is het in Amerika vooral tijdens Thanksgiving. 

Vaak zie je dat er binnen families duidelijke tradities zijn, die vaak al heel lang teruggaan. Er worden bijvoorbeeld pannenkoeken gebakken op de dag dat een kind jarig is, soms zelfs nog steeds als het kind al volwassen is en niet eens meer bij de ouders thuis woont. Of schalen met salades, die komen ook vaak tevoorschijn op familiemomenten. We houden er wel van als iedereen kan pakken hoeveel hij of zij wil en daarbij ook nog wat keuze heeft uit verschillende gerechten.

Pak je uit tijdens feestelijke momenten?

Alhoewel het niet bij iedereen het geval is, is de trend om eens flink uit te pakken op culinair gebied op bijzondere dagen zeker zichtbaar. Supermarkten en andere winkels springen hier flink op in, door op bijzondere momenten in het jaar met een feestelijk assortiment te komen. Veel mensen vinden koken erg leuk, maar hebben of nemen er op normale dagen niet altijd de tijd voor om dit uitgebreid te doen. Op feestdagen halen zij de schade echter flink in, en zie je steeds vaker dat mensen met veel plezier uitgebreide maaltijden in elkaar draaien.

En als we het goed doen, dan doen we het ook écht goed. Het budget dat we aan boodschappen voor feestdagen besteden, neemt alleen maar verder toe. Dit is het moment waarop we een bijzonder stuk vlees kopen, eens iets anders dan dat we iedere dag eten. Het moment waarop we ovenschotels in elkaar zetten, diners bereiden van meerdere gangen en op zoek gaan naar bijpassende wijnen. We hebben misschien lang niet meer iedere dag zin of tijd om uitgebreid te koken, als we het doen dan maken we er wel een feestje van!