WK ’22: Oranjegekte in een trui met een glas glühwein?

WK '22: Oranjegekte in een trui met een glas glühwein?

Het wordt een vreemde gewaarwording als het WK in Qatar aanbreekt en een herfstig Nederland in de ban van Koning Voetbal is. Idealiter kijken we naar toernooien in juni en staan we na gewonnen wedstrijden tot diep in de zomerse nacht buiten na te keuvelen. Dit jaar is dat in november; een maand die van zowel horeca-ondernemer als feestganger enige flexibiliteit vraagt. 

Thuis voetbal kijken

Een spannende wedstrijd thuis kijken met een hele groep terwijl je interieur daar niet echt op berekend is; het is geen aanrader. Baldadige en/of zenuwachtige gasten willen een Nederlands doelpunt nog wel eens uitgebreid vieren, als ze al niet over elkaar heen gaan liggen rollen. Kapotte schemerlamp, omgevallen tv, doorgezakte bank: schade aan je inboedel is niet datgene dat je in je hoofd had toen je het feestje organiseerde. Sta je middenin het feestgedruis over een inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering te discussiëren. Overigens is je inboedelverzekering vergelijken wel een manier om geld uit te sparen: kun je mooi een rondje geven als je de wedstrijd in een horecagelegenheid kijkt. 

Gelukkig weinig tijdsverschil

Veel liefhebbers – en ook niet-liefhebbers, want de Oranjekoorts werkt vaak aanstekelijk – zullen dus de kroeg induiken: er zijn immers nog wat gezellige avonden in te halen. Daarbij hebben we mazzel dat het tijdsverschil met Qatar maar twee uur is. Er is ook wel eens een partij geweest waarvoor we tot laat moesten opblijven, denk aan de beslissende groepswedstrijd Nederland-Saoedi-Arabië op het WK van 1994 in Amerika, die rond 2:15 ’s nachts winnend afgesloten werd. Maar toen was het in ieder geval zomer.

Snert en glühwein

Met het gebruikelijke gure novemberweer is buiten nakeuvelen niet zo aantrekkelijk. Al weerhoudt geen enkel jaargetijde Nederlandse ondernemers ervan om buiten een groot tv-scherm neer te zetten. We zullen daarbij eerder een kom snert of een glas glühwein in onze verkleumde handen hebben, een warme bitterbal zal er ook wel ingaan. Onze outfits zijn gevoerde oranje leeuwenpakken, geen luchtige bier-jurkjes laat staan zonnebrillen. Onder het oranje shirt zit een trui en de slippers kunnen we thuislaten. 

Schermen, statafels en mobiele biertaps

De gekte barst meestal echt los als de groepsfase is doorstaan, er mooi en hoopvol voetbal op de mat gelegd wordt en de sfeer in het Oranjekamp goed is. Dan zijn het weer ‘onze jongens’. Tijdens de knock-outfase komen de grote schermen, mobiele biertaps en statafels meestal pas van stal. Hoe dan ook wordt het een totaal andere beleving om een toernooi te volgen in het najaar. Laten we daarom hopen dat we het een beetje droog houden tijdens de wedstrijden die buiten gekeken worden, maar dat de Hollandse doelpunten en feestvreugde niet van de lucht zijn.