Zo maak jij zelf een lichtplan voor je horecazaak

Zo maak jij zelf een lichtplan voor je horecazaak

In de horeca is verlichting vaak een minder eenvoudige kwestie van dat veel mensen denken. Dat heeft met diverse factoren te maken. Allereerst is het zo dat veel horecagelegenheden op diverse momenten van de dag open zijn. Niet alleen dat: de sfeer verandert ook. Verlichting moet hier op de juiste manier op in kunnen spelen. Wanneer de schemering invalt, heb je behoefte aan andere verlichting dan tijdens een lekker diner, of aan het einde van de avond wanneer er geborreld en misschien zelfs wat gedanst wordt. Je moet dus strategisch te werk gaan. Hoe maak je zelf een lichtplan voor je horecazaak?

Licht volgt de indeling

Natuurlijk kun je niet lukraak de indeling bepalen en daarna maar kijken hoe je uitkomt met de verlichting. Feit is wel dat je verlichting de indeling van de ruimte volgt. Waar stel je tafels op? Hoe ziet de bar eruit? Waar is behoefte aan extra verlichting (bijvoorbeeld bij de toiletten of nooduitgangen). Wanneer je dit helder in kaart hebt gebracht, kun je zorgen voor een goed lichtplan.

Maak gebruik van de mogelijkheden die het pand biedt

In veel horecagelegenheden is veel verlichting nodig. Dat betekent natuurlijk niet felle verlichting: het moet immers sfeervol blijven. Het betekent wel dat er mogelijk behoefte is aan veel verschillende lichtpunten. Dat kan voor een uitdaging zorgen qua aansluitingen. Maak daarom gebruik van de mogelijkheden die het pand biedt. Is het plafond bijvoorbeeld geschikt voor spots? Dan is dit een uitstekende manier om voor een goede basisverlichting te zorgen. Je kunt dan de puntjes op de “i” zetten met sfeerverlichting, bijvoorbeeld met subtiele en sfeervolle hanglampen boven de tafels.. Maar denk ook aan de muren: door verlichting tegen de muur aan te laten schijnen, wordt deze niet te fel, terwijl je toch de muur kunt gebruiken om het licht te verspreiden. Zo heb je minder lichtbronnen nodig.

Indirecte verlichting is prettiger voor de gasten

Het is handig om je verlichting goed te richten: indirecte verlichting is meestal een stuk prettiger voor de gasten. Een bijkomend voordeel is dat je vaak kunt zorgen voor behoorlijk intense verlichting die de ruimte goed verlicht, maar die toch niet te fel wordt omdat de bron van de gasten af schijnt. Een feestgerecht smaakt nog lekkerder als de sfeer goed is.

Denk na over duurzaamheid

Waar je in een lichtplan ook rekening mee moet houden, is de duurzaamheid. Zeker wanneer je veel lichtpunten/lichtbronnen hebt, wil je dat de verlichting lang meegaat. Het type verlichting dat je het beste kunt kiezen, is dan absoluut een no brainer: LED verlichting. Dit is een duurzame keuze. Niet alleen gaan de lampen langer mee en zul je ze dus veel minder vaak hoeven te vervangen; je bespaart ook nog eens behoorlijk op je energiekosten vergeleken met spaarlampen.

Multifunctionaliteit

We haalden het in de inleiding al even aan: in de horeca is veelzijdigheid troef. Zeker in gelegenheden die diverse functies vervullen, wil je kunnen variëren met licht. Op een feestelijke avond heb je andere behoeften dan tijdens een diner of wanneer er geborreld wordt. Door je verlichting slim aan de schaffen en te installeren, kun je hierop inspelen. Denk bijvoorbeeld aan diverse kleuren LED verlichting en verlichting die je kunt dimmen. LED lampjes zorgen voor zeer veel veelzijdigheid.